Letnie czekoladowe mini tarty z owocami na oleju rzepakowym

Przepis


Składniki na tarty (u mnie 5 sztuk):
250 g mąki pszennej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka śmietany
1 jajko
4 łyżki kakao
około 40 g cukru pudru


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej kakao, jajko, cukier puder, śmietanę i olej. Z wymienionych składników wyrobiłam ciasto. Podzieliłam na 5 części. Każdą rozwałkowałam i wykładałam nim foremki.Po nakłuwałam widelcem. Na wierzch położyłam folię aluminiową i wysypałam fasolkę w celu obciążenia. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Gotowe tarty zostawiłam do wystudzenia.

Krem budyniowy:
4 żółtka
20-25 g mąki ziemniaczanej
75 g cukru pudru
400 ml mleka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego (clik)
4 łyżki kokosu

Dodatkowo:
czereśnie
brzoskwinie
świeże listki mięty


Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Mleko musimy zagotować i dodać do masy jajecznej. Ja całość jeszcze raz zmiksowałam i przelałam do rondelka w którym wcześniej gotowałam mleko. Jeszcze raz gotujemy wszystko na małym ogniu - cały czas mieszamy. Jak masa zaczęła gęstnieć dodałam kokos. Gotowa masa ma mieć konsystencję budyniu. Gotowy krem trochę przestudziłam i jeszcze ciepły przekładałam na tarty.
Tarty przyozdobiłam pokrojonymi brzoskwiniami, czereśniami i świeżą miętą :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤