Tort „Owocowy Raj”

Przepis


Tort „Owocowy Raj”
Składniki:
Ciasto kruche:
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g schłodzonego masła
1 żółtko
1-2 łyżeczki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru pudru
Biszkopt:
2 jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie owocowe:
1 kisiel bez cukru w czerwonym kolorze
1/2 opakowania galaretki truskawkowej (czyli 40g proszku)
400g owoców jagodowych (użyłam mrożonych)
250ml owocowego soku (użyłam jabłkowego)
2 łyżki cukru
Krem:
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 36%
3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki cukru pudru
Wierzch i boki:
500g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g lub pasta waniliowa
fix (niekoniecznie)
Do nasączenia biszkoptu:
około 1/4 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszka ananasa w plastrach 580ml
2-3 łyżki konfitury malinowej
owoce do ozdoby
około 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤