Świąteczna Chałka Nadziewana

Przepis


Składniki na jedną dużą chałkę

Zaczyn:

150 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżki mąki
Ciasto:

300 g mąki
1 żółtko
1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego bądź śmietany kwaśnej 12-18%
65 g cukru
80 g masła roztopionego i ostudzonego
szczypta soli
kilka kropel esencji waniliowej
roztrzepane jajko do posmarowania chałki
Nadzienie serowe:
100 g sera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego
30 g cukru
1 żółtko
łyżka rodzynek (niekonieczne)
Nadzienie makowe:
60 g maku mielonego
2 łyżeczki masła
1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy)
2 i 1/2 łyżki miodu
5-6 łyżek gorącej wody lub mleka
3-4 krople esencji migdałowej (niekonieczne)
plus 2 łyżki maku do trzeciego rulona/wałeczka ( tutaj zachęcam abyście zamienili te 2 łyżki maku na 1 płaską łyżkę kakao, będzie ładniej wglądała, ja tak zrobię następnym razem ;)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤