Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze

Przepis


Biszkopt:
3 żółtka
3 białka
100 g cukru
50 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka mielonej kawy
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:
300 ml śmietany kremówki 36%
2 – 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
4 łyżki rumu
Kompot z drylowanych wiśni

Do nasączenia:
⅓ szklanki kompotu wiśniowego
3 łyżki rumu

Kawowa polewa mirror glaze:
80 g cukru
60 g słodzonego mleka kondensowanego
50 ml wody + 30 ml wody
5 g żelatyny
90 g białej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:
płatki migdałowe
czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤