sernik "Kwitnący tulipan" z ptasim mleczkiem

Przepis


ciasto bazowe:
250 gramów margaryny lub masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej (polecam tortową)
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z małymi górkami)
6 jaj
1/3 szklanki mleka
szczypta soli do białek

Ciasto I: do 1/4 części ciasta bazowego dosypać 2 łyżki ciemnego kakao (z górkami)
Ciasto II: do 1/4 części ciasta bazowego dosypać 2 łyżki suchego maku (jeśli nie lubicie można pominąć i nic nie dawać)
Ciasto III: do 1/4 części ciasta bazowego dosypać 2 łyżki wiórków kokosowych
Ciasto IV: do 1/4 części ciasta bazowego dosypać 1 paczkę czerwonego kisielu (ok. 40 g) bez cukru i parę kropel czerwonego barwnika

nasączenie ciasta:
3/4 szklanki letniej wody z dodatkiem soku z niewielkiej całej cytryny + cukier do smaku ( u mnie 2 łyżeczki)

masa sernikowa:
600 gramów twarogu mielonego w temp. pokojowej (może być serek z wiaderka jak i z kostki)
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
150 gramów miękkiego(!) masła lub margaryny
1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 40 g)
1/4 szklanki zimnej wody
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

ptasie mleczko:
4 białka
0,5 szklanki cukru
1 czerwona galaretka
1/4 szklanki gorącej wody

dodatkowo:
ewentualnie kolorowa posypka lub coś innego na wierzch wg gustu i smaku
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤