Tort cynamonowy z ananasem

Przepis


Składniki na biszkopt ‘rzucany’ (tortownica, śr 20cm):

5 białek + szczypta soli (rozm. ‘L’)
160 g cukru
5 żółtek
120 g mąki pszennej
45 g skrobi ziemniaczanej
Frużelina ananasowa – frużelina ananasowa:
250 g ananasów z puszki
180 ml syropu/zalewy z ananasów
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 2 łyżki zimnej wody
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody
Krem cynamonowy – krem cynamonowy:
450 g serka mascarpone, schłodzonego
600 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej*
2 płaskie łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku
Nasączenie:
¾ szkl wody
sok z połowy cytryny
Krem cynamonowy do dekoracji:

150 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej*
50 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżka cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu

Ponadto:
2-3 plastry z ananasa z puszki lub…
1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 150 ml wrzątku, gdy zabraknie ananasów ;).
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤