Tort orzechowy z kawą i whisky

Przepis


Tort orzechowy z kawą i whisky
Składniki:
Biszkopty:
5 jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
140g orzechów laskowych
Do nasączenia:
130ml zaparzonej kawy
4-5 łyżek whisky
Środek:
koło 180g dżemu morelowego (lub konfitury)
250g serka mascarpone
300ml śmietanki kremówki 36%
1 fix do śmietany
4-5 łyżek whisky
2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
3-4 łyżki cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
Wierzch i boki:
600ml śmietanki kremówki 36%
1 fix do śmietany
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
brązowy barwnik spożywczy
czekoladowe ziarenka kawy
kakao do posypania
kawa rozpuszczalna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤