Ciasto Lion bez pieczenia

Przepis


Krok 1

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim warstwę herbatników. Smarujemy ciepłą masą krówkową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Odstawiamy do lodówki.

Krok 2

Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie, stale miksując, powoli dodajemy serek mascarpone do ubitej śmietanki. Dorzucamy posiekane batony, całość mieszamy.

Krok 3

Masę przelewamy do formy. Przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Odstawiamy do lodówki.

Krok 4

Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy żelatynę do śmietanki powoli, cały czas miksując. Przygotowaną śmietanę smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy posiekanymi batonami. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Smacznego ;)

@Aleksandra
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤