kolorowa babka

Przepis


Kolorowa babka nieco odchudzona

Składniki:

5 średnich jajek
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka wody
1 1/3 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kisiel malinowy
1 paczka cukru waniliowego ekologicnego (20g)

Lukier malinowy: (opcjonalnie)

7 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
1 baton malinowy Frupp (liofiliowana malina)
płatki migdałowe



Wykonanie:

Żółtka miksujemyz cukrem za puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo olej. Gdy żółtka połączą się z olejem, dodajemy na przemian szklankę wody i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Do ciasta z żółtek i mąki dodajemy ubite białka i miksujemy chwilę na najniższych obrotach. Ciasto dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel malinowy, do trzeciej cukier waniliowy i mieszamy za pomoca rózgi.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, funkcja góra dół.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, następnie przelewamy po kolei: masę kakaową, malinową, a na końcu waniliową. Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55-60 minut, sprawdzamy za pomocą patyka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na deskę do wystygnięcia.

Przygotowujemy lukier: malinowy baton umieszczamy w blenderze i blendujemy, aż do uzyskania różowego proszku. Malinowy pył wraz z pozostałymi składnikami lukru umieszczamy w małym garnuszku, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Gdy babka jest już wystudzona, wyjmujemy ją z formy i dekorujemy lukrem oraz płatkami migdałowymi.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤