Ciasto "Pawełek" z wiśniami

Przepis




biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao (z górkami)

nasączenie:
0,5 szklanki kompotu wiśniowego
1/3 szklanki wiśniówki
lub:
0,5 szklanki mocnej, osłodzonej kawy kawy (w temp. pokojowej)
1/3 szklanki wiśniówki lub brandy

krem "pawełkowy":
4 batoniki "Pawełek" o smaku advocata
1/3 szklanki mleka
100 gramów gorzkiej czekolady
3/4 szklanki cukru pudru
300 gramów miękkiego masła
3 łyżki wiśniówki (45 ml)

krem śmietanowy:
0,6 litra śmietany kremówki 30%
2 płaskie łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru (z małymi górkami)

dodatkowo:
około 250 - 300 gramów wiśni z kompotu
12 - 16 sztuk wiśni kandyzowanych (opcjonalnie, do dekoracji)
50 gramów startej czekolady (do dekoracji)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤