Kandyzowana skórka pomarańczowa

Przepis


Składniki:

skórka z 5 pomarańczy
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
sok z połowy cytryny

Owoce przed obraniem sparzyć wrzątkiem i wyszorować gąbką.Skórkę pomarańczową oczyścić z białej,grubszej części,gdyż ona nie będzie potrzebna.Tak przygotowaną skórkę zalać wrzącą wodą,pogotować ok 5 min,następnie czynność powtórzyć jeszcze raz,wymieniając wodę.Gdy lekko ostygnie skórkę pokroić w drobną kostkę,dodać do garnka i zasypać cukrem,wlać wodę oraz wyciśnięty sok z cytryny.Gotujemy pod przykryciem,aż skórka zrobi się przeźroczysta,pod koniec zdjąć pokrywkę by woda wyparowała.Tak przygotowaną skórkę należy przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików,można trzymać w lodówce.Jednak nadmiar skórki z powodzeniem możemy pasteryzować ,dłużej postoi.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤