Ciasto mandarynkowe z makiem

Przepis


Ciasto mandarynkowe z makiem
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
150g miękkiego masła
180g jasnego brązowego cukru
50g kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
240g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki maku
1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
skórka starta z 3 mandarynek
100ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
Krem:
250g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka startej skórki z mandarynki
2-3 krople aromatu pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny lub z mandarynki
Dodatkowo:
mak do posypania
kandyzowana skórka pomarańczowa do ozdoby
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤