Ciasto z rabarbarem w mlecznej polewie

Przepis


Ciasto:
1 szklanka cukru
1 jajko
2 łyżki masła,roztopionego
1 szklanka maślanki
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka posiekanego rabarbaru
dodatkowo:
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła,roztopionego
Do miski włóż cukier,jajko i masło.Powoli miksuj dodając maślankę.W osobnej misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sól i sodę.
Mieszając dodawaj do maślanki. Dodaj rabarbar i wymieszaj.
Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszaj cukier i masło,polej nim wierzch ciasta.
Ciasto piecz w 170 C przez ok 45 minut,do suchego patyczka.
Polewa:
1/2 szklanki mleka skondensowanego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki oprócz wanilii przełóż do rondelka. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając,aż polewa się zagotuje. Ostudź i polej ciasto.
@Michał
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤