Ciasto marchewkowe

Przepis


Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1,5 szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka oleju
3 duże starte marchewki
rodzynki
migdały
czekolada

Dodatkowo:
cukier puder
rozpuszczona biała czekolada
Do wysokiego naczynia wsypujemy kolejno: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy, cynamon oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe #1

W osobnym naczyniu miksujemy cukier oraz 4 jajka. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Do naszej masy dosypujemy stopniowo naszą mieszankę mączną cały czas miksując. Następnie również stopniowo dodajemy szklankę oleju.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe #2

Gdy już nasza masa będzie dokładnie wymieszana dodajemy startą marchewkę, rodzynki, migdały oraz pokruszoną czekoladę.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe #3

Zdjęcie Ciasto marchewkowe #4

Całość dokładnie mieszamy już za pomocą łyżki.

Naszą masę przelewamy na formę do pieczenia – blaszka 25x35

Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Zdjęcie Ciasto marchewkowe #5

Po wyjęciu z piekarnika nasze ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną białą czekoladą.
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤