Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Przepis


Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i bezą
ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej pół na pół tortowa i krupczatka)
250 g zimnego masła (może być margaryna)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
4 żółtka
ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany

nadzienie:
500 g rabarbaru
1 słoik dżemu truskawkowego (370 g))
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii)

beza:
4 białka w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤