Sernik cytrynowy z rabarbarem

Przepis


Sernik cytrynowy z rabarbarem
Składniki:
Spód:
60g miękkiego masła
200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
Masa serowa:
250g serka mascarpone
500g gotowego sera na sernik
200g jasnego brązowego cukru
skórka stara z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 łyżki mąki pszennej
3 płaskie łyżki budyniu waniliowego w proszku
3 jajka
2 żółtka
100g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa rabarbarowa:
360g obranego i pokrojonego rabarbaru (ja użyłam 300g rabarbaru i 60g truskawek)
50g jasnego brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy, możemy pominąć, dodaje ładnego koloru)
2 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
2 żółtka
50g masła
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią lub
cukrem wanilinowym.Sernik cytrynowy z rabarbaremMasa rabarbarowa:
1. Rabarbar przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać 50g cukru i grenadynę, zagotować. Trzymać na mały ogniu przez około 8 minut, aż rabarbar będzie miękki. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować na gładki mus, patrz FILM (proszę się nie poparzyć). 2. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w 4 łyżkach wody i dodać ją do rabarbaru, wsypać cukier z wanilią, wymieszać. 3. Mus rabarbarowy znów zagotować, zdjąć z ognia. Dodać masło, żółtka i dokładnie wymieszać. Nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Spód:
4. Ciasteczka dobrze pokruszyć (patrz FILM) i dodać do nich masło, dokładnie wymieszać. 5. Ciasteczkową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i lekko docisnąć. Masa serowa:
6. Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę, budyń, kwaśną śmietanę, aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku z żółtkiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem. 7. Około 1/3 masy serowej wylać na spód w blaszce. Następnie porcjami wylać 1/3 masy rabarbarowej (patrz FILM). Wylać pozostałą masę serową i na końcu rabarbarową. Końcówką łyżki lub noża przemieszać obie masy, żeby na wierzchu zrobił się marmurkowy wzorek (patrz FILM). 8. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 minut w temperaturze 200oC, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze przez około 60-65 minut.9.Po upieczeniu zostawić sernik do ostygnięcia w piekarniku przez około 15 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i studzić jeszcze przez około 45 minut. Następnie wyciągnąć go z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.10. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Przechowywać w lodówce. Udanych wypieków:)Sernik cytrynowy z rabarbaremPrint Friendly, PDF & Email
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤