Ciasto z rabarbarem

Przepis


6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki majonezu
50 g startej dowolnej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
szczypta soli,
1 szklanka pokrojonego rabarbaru
cukier puder do oprószenia-niekoniecznie

Sposób przygotowania:

Białka jaj oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy.
Dodajemy żółtka oraz majonez, delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Wsypujemy tartą czekoladę.
Całość delikatnie mieszamy ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach,do całkowitego połączenia, wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm.

Na koniec ciasto posypujemy pokrojonym rabarbarem pieczemy około 40 -45 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, całkiem zimne oprószamy cukrem pudrem.

Słodkich wypieków!
@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤