Ciasto rabarbarowe z budyniem

Przepis


Składniki na formę ok. 24 x 34

Ciasto: 45 dag mąki / kostka masła / 2 żółtka / 1 jajko / 3/4 szkl cukru pudru / 2 łyżki śmietany / łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: ok. 70 dag dojrzałego rabarbaru / 1/4 szkl cukru / 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (na 0.5 l) / 750 ml mleka

1. Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i wstawić na godz do lodówki lub na pół godz do zamrażalnika.

2. Budynie ugotować na mleku dodając cukier. Ostudzić. Owoce jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki.

3. Połową schłodzonego ciasta wylepić dno foremki, na to wyłożyć owoce, wylać budyń i przykryć drugą częścią ciasta
@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤