Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach

Przepis


Składniki:
Na 4 średnie pucharki:
20 dag podłużnych biszkoptów
25 dag mascarpone
½ szklanki śmietany kremówki
½ szklanki naparu z kawy
5 łyżek likieru czekoladowego
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
Tarta czekolada: biała, gorzka, mleczna
Kakao do oprószenia

Sposób przygotowania:
Kawę schłodzoną słodzimy łyżeczką cukru, mieszamy z 2 łyżkami likieru czekoladowego, skrapiamy połamane na kawałki biszkopty i układamy po równo w pucharkach .
Żółtka z cukrem ubijamy w miseczce nad parą wodną, do momentu aż uzyskamy puszystą gęstą pianę, mieszamy z 3 łyżkami likieru czekoladowego.
Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem.

Śmietankę ubijamy oddzielnie na sztywno, dodajemy do masy serowo-jajecznej, delikatnie mieszamy.
Wylewamy masę na nasączone biszkopty, sypiemy kakao, oprószamy czekoladowymi wiórkami.
Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.

@Agata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤