Muffiny czekoladowe z serem pleśniowym

Przepis


Składniki:

3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
170g masła
3 łyżki śmietany
100g mlecznej czekolady
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50g sera pleśniowego

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

W rondelku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Do masy czekoladowej dodajemy jajka i śmietanę. Mieszamy i przelewamy całość do miski z suchymi składnikami.

Ciasto mieszamy, aby nie było grudek. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby można je było nabrać na łyżkę i z pomocą drugiej łyżki zsunąć do foremki.

Na blaszce układamy papilotki do muffinek (lub wkładamy je do foremki do pieczenia babeczek). Papilotki napełniamy do około 2/3 wysokości.

Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę. Każdy kawałek wkładamy w środek muffinki i zakrywamy odrobiną ciasta.

W piekarniku nagrzanym do 170 stopni ustawiamy większą blaszkę z wodą. Do wody wkładamy blaszkę z muffinkami i pieczemy około 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ciepłe muffinki posypujemy cukrem pudrem i startą czekoladą.
@Jakub
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤