Sernik kokosowy

Przepis


Ciasto kakaowe forma o wymiarach 25 x 35 cm

masło 82 % tł. 200 g
kakao extra ciemne 3-4 łyżeczki kopiaste
mąka pszenna 270 g (ok. 1 i 1/2 szklanki ) plus do ewentualnego podsypania
jajko 1
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa serowa

twaróg sernikowy 1 kg – wiaderko użyłam Pilos
serek ricotta 250 g
cukier kryształ 1/2 szklanki – proponuję dodać 1 szklankę
mleko 1/2 szklanki
olej rzepakowy 1/2 szklanki
jajka 3
budyń śmietankowy 2x 40 g
wiórki kokosowe 150 g
cukier wanilinowy 16 g
Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem, i proszkiem do pieczenia, przesiać. Zimne masło pokroić w mniejszą kostkę, dodać do składników sypkich. Dodać jajko. Wszystkie składniki posiekać za pomocą siekacza lub noża. Następnie zagnieść w kulę elastycznego i gładkiego ciasta. W razie potrzeby podsypać dodatkową ilością mąki. Ciasto podzielić na dwie części, jedna nieco większa z przeznaczeniem na spód sernika. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w zamrażarce przez godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki umieścić w wysokiej misie, zmiksować na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty. Na końcu dodać wiórki, wymieszać do połączenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C. Większą część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przelać masę serową, następnie na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec przez 60-70 minut w temperaturze 160 °C kontrolując wierzch sernika pod koniec pieczenia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik przed krojeniem schłodzić parę godzin.
Smacznego,
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤