Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym

Przepis


SKŁADNIKI
Trufle czekoladowe:

120 g czekolady, min. 70% kakao
60 ml kremówki 36 %
30 g masła
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego (Cointreau)
kakao


Ciasto:

300 g mąki
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
80 g czekolady, min. 70% kakao
100 g kremowego serka typu Philadelphia
100 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru pudru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka likieru pomarańczowego (Cointreau)
180 ml wody


Krem cytrynowy z lemon curd:
2 cytryny eko
80 g cukru
50 g masła
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka żelatyny
150 ml śmietany kremówki 36%


Krem czekoladowy (ganache):

250 g czekolady, min. 70% kakao
100 ml kremówki 36%


Polewa:

150 g czekolady, min. 70% kakao
150 g masła


Do przybrania:

złoty puder
kakao
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤