chrust lany

Przepis



3/4 szklanki mleka
3 jaja
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
2 szczypty proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka spirytusu lub 2 łyżeczki wódki

cukier puder i cukier z wanilią do posypania
około 350 - 400 ml oleju do smażenia


Żółtka ubić z cukrem waniliowym na puszystą jasną masę.




Potem wlać mleko, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać spirytus lub wódkę, zmiksować dokładnie (ciasto ma być gęste, skapujące z łyżki dużymi kroplami).




Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, wmieszać do ciasta za pomocą łyżki lub na średnich obrotach miksera.




Ciasto przelać sobie do szprycy z szerokim dzióbkiem.




Wlewać porcjami na rozgrzany olej, smażyć na średnim ogniu z obu stron, na blado złoty kolor.





Osączać z tłuszczu na ręczniku papierowym, posypywać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.


@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤