chleb pszenny z grysikiem

Przepis



0,5 kg mąki pszennej
100 gramów kaszy manny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 gramów drożdży
1 łyżka oleju
1 i 1/3 szklanki wody (może się zdarzyć, że potrzebne będą jeszcze ze dwie łyżki)

ulubione ziarenka do posypania chleba


Mąkę przesiewamy z solą i kaszą manną.




Na środku robimy zagłębienie, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, zalewamy 4 - 5 łyżkami wody, mieszamy palcami lub łyżką, odstawiamy do "puszczenia bąbelków" na około 15 minut.





Po tym czasie dodajemy olej i stopniowo wodę zagniatając dość lepkie i elastyczne ciasto.




Foremkę keksową o wymiarach 25x10 cm smarujemy olejem, posypujemy kaszą manną, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię pamiętając by ciasto równomiernie wypełniało foremkę, zwłaszcza w kątach.




Keksówkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.

Następnie wierzch chleba smarujemy wodą w temp. pokojowej i posypujemy ziarenkami.




Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy około 45 - 50 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Studzimy na kratce.


@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤