Tarta pomarańczowa

Przepis


Za pomocą tłuczka rozgnieć ciastka.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do ciastek.
Dodaj kilka kropel aromatu pomarańczowego i dokładnie wymieszaj.
Gotową masą wyłóż dno formy na tartę i wstaw do lodówki.
Do dużej miski dodaj; serki mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy, jaja. Całość połącz za pomocą miksera.
Gotowa masę wylej na przygotowany wcześniej spód tarty i piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni Celsjusza przez 30 minut.
W tym czasie przygotuj dodatki. W wysokim naczyniu ubij śmietankę z cukrem-pudrem i solą na sztywno. Odstaw ją z naczyniem do lodówki
Na patelnię wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj do momentu, aż cukier zacznie się karmelizować. W tym momencie dodaj plasterki pomarańczy i smaż z dwóch stron, aż skórka zmięknie.
Tak przygotowane pomarańcze wyłóż na talerzyk do ostygnięcia.
Po upływie 30 minut wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta od razu. Niech przestygnie w piekarniku. Dzięki temu masa nie opadnie tak bardzo.
Gdy ciasto wystygnie udekoruj je bitą śmietaną, karmelizowanymi pomarańczami, czekoladą i miętą.
@Borys
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤