Babka drożdżowa z wiśniami i czekoladą

Przepis


Rozczyn:

drożdże 40 g
mleko 200 ml
cukier 2 łyżeczki
mąka 2 łyżki
Przygotowanie

Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż ruszy.

Ciasto właściwe

mąka 400 g
żółtka z 2 jaj
masło 30 g
szczypta soli
nadzienie: nutella 3-4 łyżki, konfitura wiśniowa 3 łyżki
mleko 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka
W misie robota kuchennego umieścić przesianą mąkę z solą i gotowym rozczynem, za pomocą haka wyrobić ciasto dodając kolejno żółtka i ostudzone, roztopione masło. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiając ciasto drożdżowe ręcznie początkowo wymieszać łyżką, następnie stolnicę podsypać lekko mąką, przełożyć ciasto i zagnieść parę minut. Ciasto drożdżowe rozwałkować w kształt prostokąta, na wierzch wyłożyć nutellę i konfiturę, rozsmarować. Całość zwinąć w rulon, przełożyć do natłuszczonej formy. Ciasto głęboko naciąć z wierzchu, posmarować mlekiem, posypać cukrem. Piec w temperaturze 200 ° w czasie 25 minut, kiedy wierzch babki w trakcie pieczenia zbyto się zrumieni zmniejszyć temperaturę, a czas pieczenia nieco wydłużyć. Babkę wyjąć od razu po upieczeniu z piekarnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤