TORT TIRAMISU

Przepis


SKŁADNIKI; (tortownica 22 cm)
Biszkopt;
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 jajka
paczka podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru
szklanka zaparzonej, mocnej kawy
75 ml likieru amaretto
kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.

Upieczony wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty.
Krem
Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części Kawę zaparzyć, dodać amaretto i przestudzić. Na dno tortownicy włożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć kawą, i posmarować ⅓ kremu przykryć kolejnym biszkoptem ponownie nasączyć kawą posmarować kremem, przykryć biszkoptem nasączyć go kawą i posmarować ostatnią częścią kremu. Wierzch oprószyć delikatnie kakao. Biszkopty jeżeli zajdzie taka potrzeba przyciąć i obłożyć nimi tort. Tiramisu przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).

@Beata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤