Ciasto Maxi King bez pieczenia

Przepis


foremka 24x27 cm

Składniki:
3/4 szklanki mleka,
350g masła,
300g mleka w proszku,
2 czubate łyżki cukru waniliowego,
400g herbatników,
puszka masy krówkowej (400g) użyłam Helio,
100g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej czekolady,
1/4 szklanki mleka,
150g orzeszków ziemnych w miodzie.
Wykonanie

Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać na przemian zwykłe mleko i mleko w proszku. Na dnie blaszki o wym. 24x27cm rozłożyć warstwę ciastek, rozsmarować połowę masy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Schłodzić. Rozsmarować masę krówkową (można ją lekko podgrzać, by łatwiej dało się ją rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Czekolady połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzeszkami. Odstawić ciasto na całą noc, by ciastka zmiękły.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤