Muffiny piernikowe z powidłami pod kremową pierzynką

Przepis


Muffiny piernikowe z powidłami

Składniki na 12 muffin

mąka pszenna 200 g
szczypta soli
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
cukier puder 80 g
przyprawa do piernika 1 łyżeczka
kakao 1 kopiasta łyżeczka
jajka 2
miód płynny 2 łyżki
mleko 120 ml
cukier wanilinowy 16 g
ponadto:

pierniczki 12 sztuk
serek mascarpone 150 g
śmietana 30% 200 ml
cukier puder 1-2 łyżki
Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch kolejno dodać miód, cukier wanilinowy, mleko i jajka, zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą korzenną. Składniki sypkie przesiać, dodawać partiami stale ucierając. Formę wypełnić papilotkami na muffiny na dnie ułożyć pierniczki. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości papilotek całkowicie pokrywając pierniczki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 °C. Muffiny od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i formy, wystudzić na kratce. W każdej babeczce wykroić środek, wypełnić powidłami śliwkowymi. Wierzch pokryć bitą śmietaną z mascarpone.

Krem śmietankowy:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Serek mascarpone wymieszać z przesianym wcześniej cukrem pudrem. Ubitą śmietanę ostrożnie połączyć z serkiem. Początkowo do serka dodać trzy łyżki śmietany, wymieszać. Następnie dodawać partiami do śmietany po łyżce, każdorazowo krótko zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyłożyć na wierzch muffin.


@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤