chleb w garnku pieczony

Przepis



750 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka soli (dałam z małą górką)
25 gramów drożdży
0,5 łyżeczki cukru
2 szklanki wody troszkę cieplejszej niż temp. ciała
1 łyżka oleju
dodatkowo:
0,5 garści mąki pszennej do podsypania


Wieczorem do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy olej oraz rozkruszamy drożdże.




Wszystko zalewamy 0,5 litra wody, mieszamy łyżką, przykrywamy folia i wstawiamy na noc do lodówki.





Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na około 25 minut przed zagniataniem, potem wyjmujemy je z miski i zagniatamy na lekko podsypanym mąką blacie.





Dno tortownicy o średnicy 24 cm posypujemy mąką i wykładamy ciasto (boków ani dna nie smarujemy żadnym tłuszczem).




Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut.





UWAGA: Tuż przed pieczeniem chlebek posmarowałam wodą w temp. pokojowej i posypałam mąką, możecie posypać go również ulubionymi ziarenkami (zamiast mąki).

Po upływie tego czasu piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy go około 55 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Jeśli zauważycie, że chleb zaczyna się zbyt mocno przypiekać od góry przykryjcie go folią aluminiową i pieczcie dalej.

Dobrze upieczony chleb przy opukiwaniu z góry powinien wydawać głuchy odgłos.

Chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.


@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤