Ciasteczka z maszynki

Przepis


Składniki na dwie blachy

masło 200 g
cukier puder 80 g
mąka pszenna 350 g
żółtka z 3 jaj
aromat waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
powidła lub gęsta marmolada
Przygotowanie

Miękkie masło utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodać wcześniej przesiany cukier puder, zmiksować. Kolejno dodać szczyptę soli, aromat, żółtka, połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać dodać do całości. Składniki zmiksować do momentu uzyskania kruszonki. Ciasto zagnieść w kulę, część umieścić w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. W razie potrzeby ciasto można schłodzić, ale nie za długo wówczas zrobi się twarde.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka wyciskać obok siebie, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Marmoladę przełożyć do rękawa cukierniczego odrobinę wycisnąć na środek ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 12 minut. Ostudzić na kratce.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤