Miodownik (stefanka) z masą grysikową

Przepis


Składniki na ciasto (2x duża blacha):
300 g masła
250 g cukru
4 łyżki miodu (do wypieków najlepiej sprawdzi się sztuczny)
600 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody

Składniki na krem:
1 litr tłustego mleka (u mnie 3,8%)
9 łyżek kaszy manny
1 op. cukru wanilinowego
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Polewa:
100 ml śmietanki 30%
250 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:
powidła śliwkowe do przełożenia
wiórki czekoladowe do posypania
płatki migdałów do posypania
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤