seromakowiec na kruchym cieście

Przepis


ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
100 gramów zimnego masła lub margaryny
1 jajo
1 kopiasta łyżka śmietany lub jogurtu
szczypta soli

masa serowa:
1 kg twarogu (jeśli chcecie użyć wiaderkowego, musi mieć przynajmniej 10% tłuszczu, a najlepiej 15%)
4 jaja
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z wanilią
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
100 gramów stopionego schłodzonego masła

masa makowa:
około 700 - 800 gramów gotowego produktu (czyli z około 400 gramów suchego maku)
2 łyżki kaszy manny

polewa czekoladowa:
100 gramów masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody

ulubione bakalie do posypania


Przygotować masę makową wg INSTRUKCJI, na końcu dodając kaszę mannę, wymieszać.
Wyjąć jaja i twaróg z lodówki na około 2 - 3 godziny przed przystąpieniem do pracy by nabrały temperatury pokojowej.

Mąkę przesiać z solą i cukrami, dodać masło i posiekać drobno. Potem wbić jajo, dodać śmietanę lub jogurt, zagnieść kruche ciasto.




Blaszkę 25x35 wysmarować tłuszczem (dno i boki do około 4 cm wysokości), wyłożyć ciasto, nakłuć w wielu miejscach, zapiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie) przez około 10 minut, schłodzić.

Masa serowa:
Całe jaja ubić z cukrami na piankę, dodać do twarogu, wlać również schłodzony, ale wciąż płynny tłuszcz, zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.
Potem wsypać budynie i znów krótko zmiksować do połączenia.





Na ciasto kruche wyłożyć najpierw masę makową w postaci poprzecznych pasków.




Potem pomiędzy nie ostrożnie ułożyć masę serową.





Następnie przykryć wierzch ciasta pozostałą masą serową, wyrównać powierzchnię.




Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, włożyć ciasto i piec około 70 minut, do lekkiego zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Seromak pozostawić w piekarniku przez około 40 minut, następnie wyłożyć go na blat i schłodzić całkowicie.

Potem przygotować polewę.
Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.
Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.


Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
Na końcu dowolnie udekorować i wstawić optymalnie na kilkanaście godzin do lodówki.
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤