Świąteczne pierniczki

Przepis


Składniki:

2 szklanki maki
płaska łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
czubata łyżka masła bądź margaryny
1 jajko
1/4 szklanki miodu(może być sztuczny)
3/4 szklanki cukru

Miód podgrzewamy z cukrem i masłem.Przesianą mąkę,sodę,jajko oraz przestudzony miód wymieszać na jednolitą masę.Odstawić na ok 2 godz w chłodne miejsce.Po tym czasie zabieramy się za robienie pierniczków.Piec je ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 10 min w 180stC.Nie należy ich zbytnio rumienić,po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie i puszyste.Zdejmować je z blachy ostrożnie,razem z papierem i układać na równej powierzchni.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤