Sernik czekoladowo-pomarańczowy na makowym spodzie

Przepis


Masa serowa
400 gram twarogu na sernik
200 gr serka mascarpone
3 jaja
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
skórka starta z jednej pomarańczy
4/5 tabliczki gorzkiej czekolady 90%
1/2 łyżki kakao
1/ szklanki erytrolu
Na spód
300 gram masy makowej
2 jaja
2,5 łyżki mielonych migdałów
40 gram miękkiego masła
Na wierzch
1 pomarańcza
sok z jednej pomarańczy
5 łyżeczek erytrolu
Reszta czekolady z tabliczki
Instructions
Nagrzej piekarnik do 180. Formę do tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Masę makową przełóż do miski, dodaj mielone migdały i miękkie masło - zmiksuj. W osobnej misce ubij jaja i wymieszaj z masa makową. Wyłóż spód. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Zmiksuj oba sery z erytrolem, dodając pojedynczo jajka. Dolej czekoladę, mąkę ziemniaczaną i kakao. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dodaj ekstrakt i skórkę pomarańczowa i wymieszaj. Wylej na upieczony spód.
Do piekarnika na dolne piętro wstaw dużą blachę wypełnioną wodą. Piętro wyżej wstaw sernik i piecz w 150 stopniach przez 1 godzinę, następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Po upieczeniu studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
W międzyczasie dokładnie umyj i wyparz pomarańczę i pokrój ją na cienkie półprasterki 2-3 mm. Nie obieraj jej ze skórki. Na dużej patelni wlej sok z drugiej pomarańczy i erytrol – gotuj do rozpuszczenia. Włóż plasterki pomarańczy i gotuj do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Rozłóż na upieczonym i wystudzonym serniku i posyp startą resztą czekolady.
@Dorota
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤