Drożdżowa rozeta

Przepis


1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 1/2 szklanki mąki + 100 g
2 łyżki cukru
90 g masła
szczypta soli
5 g suchych drożdży
sok z 1 cytryny
50 g cukru waniliowego
ok. 3/4 szklanki dżemu truskawkowego
1 1/2 szklanki mąki przesiej,dodaj drożdże i wymieszaj. Dodaj jajko,jogurt naturalny,cukier,sól,sok z cytryny i 30 g masła. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godziny.Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj na ok. 4-5 mm i posmaruj dżemem.
Ciasto zwiń w roladę a następnie pokrój w plastry.
Kawałki ciasta ułóż w nasmarowanej masłem i posypanej mąką formie. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.Pozostałe masło rozpuść i ostudź. Dodaj 100 g mąki i cukier waniliowy.
Zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto.
Ciasto piecz w temp. 180 C przez ok. 30 minut.
@Ewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤