Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą

Przepis


Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Beza z makiem:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maku
100g rodzynek (lub innych bakalii)
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Beza kokosowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru
200g wiórków kokosowych
Krem:
1l mleka
5-6 łyżek cukru pudru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
6 żółtek
2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
Polewa:
8 łyżek wody
8 łyżek cukru
80g masła
3 łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
4-5 łyżek powideł śliwkowych
płatki migdałowe do posypania
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤