Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym

Przepis


Piernik:
2 jajka
1/4 szkl cukru
125 g (ok 1/2 szkl) płynnego miodu (u mnie akacjowy z oferty Deluxe z Lidla)
1/2 szkl oleju
1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (jeśli jest to dobrej jakości herbata to na te 1/2 szkl wystarczy 1 torebka)
1 i 1/2 szkl mąki
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
Krem daktylowo-pomarańczowy:
150 g suszonych, wypestkowanych daktyli (u mnie daktyle z oferty Deluxe z Lidla)
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy razem z miąższem (ok 1/2 szkl)
1/3 szkl wody
250 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Polewa kakaowa:
125 g masła/margaryny
1/2 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤