Orzechowa pychotka

Przepis


SKŁADNIKI:
ciasto:
40 dkg mąki
4 żółtka
15 dkg cukru
20 dkg margaryny
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki amoniaku
dodatkowo:
2 szkl. orzechów
powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki)
4 białka(pozostałe z ciasta)
i 10 łyżek cukru
na masę:
0,750 l mleka
1 szkl. cukru(pełną)
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki margaryny

PRZYGOTOWANIE:
z podanych składników zagnieść ciasto ,podzielić na dwa placki,na wyłożoną papierem dużą blaszkę rozwałkować jedną część ciasta,posmarować powidłami,2 białka ubić na pianę dodać 5 łyżek cukru ,wyłożyć pianę na powidła i posypać połową orzechów,z drugą częścią zrobić tak samo i upiec oba placki w 180 stopniach 18-20 min(patrze żeby lekko się zrumieniło)
masę gotujemy jak budyń,czyli odlewamy 1 szkl mleka i mieszamy w nim mąkę cukier,resztę mleka zagotowujemy i wlewamy naszą mieszankę ,mieszamy aż zgęstnieje,studzimy ,miksujemy z margaryną na gładką masę
przekładamy placki masą i schładzamy w lodówce,najlepiej cała noc
Smacznego!!

@Kasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤