Skubaniec

Przepis


Składniki:
3 szklanek mąki pszennej
6 sztuk jajek
250 gram masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
0,75 szklanek cukru kryształ
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Kaloryczność: wysoka
Koszt: 10 - 20 zł
Przygotowanie:

Mąkę z masłem wyrobić.
Dodać żółtka z 6 jaj, proszek do pieczenia i cukier puder. Wyrobić rękami.
Ciasto należy podzielić na 3 równe części.
Do jednej dodać kakao, wyrobić i odstawić do lodówki aż stwardnieje.
Drugą część rozwałkować i wyłożyć na dnie blachy.
Posmarować powidłami ciasto. Na powidła zetrzeć na tarce ciasto z dodanym kakao.
Ubić białka na pianę sztywną, dodać pod koniec cukier i mąkę ziemniaczaną (ale maksymalnie 3 płaskie łyżki), aby nie była zbyt twarda .
Nałożyć piankę do blachy i na nią zetrzeć ostatnią schłodzoną część ciasta.
Ciasto należy piec w 180 stopniach przez około 50 minut.
@Jasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤