Ciasto drożdżowe

Przepis


Składniki:
1 Szklanka mąki pszennej
1 Sztuka jajek
50 gram masła
1 Łyżka oliwy
2 dekagram drożdży
2 łyżki cukru waniliowego
0,25 szklanek cukru kryształ
0,5 szklanek mleka 2%
Kaloryczność: średnia
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:

Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn.
Gdy podrośnie wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i wbić jajko, lekko osolić i dokładnie wmieszać, dodać olej i rozpuszczone masło,
Dokładnie wyrobić, by odstawało ciasto od ręki.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta.
Włożyć ciasto do blachy, można ciasto posypać owocami.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch białkiem.
Można placek posypać kruszonką.
Piec około 25 minut w średnio rozgrzanym piekarniku.
Posypać cukrem pudrem, można podawać placek posmarowany masłem.
@Jasia
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤