Torcik czekoladowy

Przepis


3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę,wsyp cukier i ubijając dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę i przemieszaj.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz w 160 C przez ok 35 minut,tak do 45 minut. Biszkopt ostudź i przekrój na pół.

Masa:
tabliczka mlecznej czekolady
3/4 szklanki kremówki
3/4 szklanki herbaty
1 łyżka rumu
Z herbaty i rumu przygotuj poncz i nasącz nim biszkopty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wlej śmietankę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Gdy śmietanka będzie już wystudzona ubij ją na gęstą masę.
Gotowym kremem przełóż biszkopty. Pozostałą masą wyłóż boki i wierz tortu.
@Michał
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤