Pani walewska (pychotka)

Przepis


Składniki na kruche ciasto:

500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
6 żółtek
Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ponadto:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych

Masa kremowa:
2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego (można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy lub zastąpić cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy)
200 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤