Banoffee

Przepis


Banoffee

Składniki na formę 24 x 28cm:

Na spód:
opakowanie podłużnych biszkoptów

Na masę kajmakową:
500g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 łyżki kajmaku z puszki

Na masę śmietanową:
300ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Na poncz:
pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
opakowanie herbatników maślanych
4-5 bananów
sok z połowy cytryny
puszka gotowego kajmaku
kakao lub starta czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Na dnie formy układamy biszkopty, biszkopty nasączamy przygotowanym ponczem (woda zmieszana z cukrem i sokiem z cytryny).
Banany kroimy na grubsze plasterki, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i układamy ciasno na biszkoptach.

Masa kajmakowa: serek mascarpone i kremówkę (nie ubitą!) umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego, puszystego kremu. Do kremu dodajemy 3 łyżki kajmaku (wcześniej kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał gładką konsystencję), krem miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na banany, rozprowadzamy równo. Na kremie układamy herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzamy kajmak i ciasto schładzamy około 30 minut.

Krem śmietankowy: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia (ja podgrzewam w mikrofali około 10 sekund). Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia składników. Masę rozprowadzamy na schłodzonym cieście i ponownie schładzamy, tym razem kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Ciasto przed podaniem dekorujemy kakao lub startą czekoladą.

SMACZNEGO!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤