Sernik jogurtowy z morelami na zimno

Przepis


Sernik jogurtowy z morelami na zimno


Składniki na tortownicę 25cm:

Na spód:
140g herbatników maślanych
40 g stopionego masła

Na masę serową:
500g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
350g jogurtu naturalnego greckiego
100g cukru
skórka otarta w połowy cytryny
łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny

Na mus morelowy:
500g moreli
3 łyżki cukru
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:


Spód: herbatniki miksujemy na proszek, dodajemy stopione masło i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową i ugniatamy dobrze. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Masa serowa: Ser miksujemy z jogurtem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Gdy lekko przestygnie dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masę wylewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy do stężenia do lodówki.

Mus morelowy: morele myjemy, usuwamy pestki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu morele przecieramy przez sitko, dodajemy cukier, sok z cytryny. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Żelatynę dodajemy do musu, mieszamy dokładnie. Mus wylewamy na stężałą masę serową i ponownie schładzamy.

SMACZNEGO!
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤