,,Tarta arbuzowa''

Przepis


Składniki:

Spód:

250 g herbatników maślanych
100 g miękkiego masła
Masa arbuzowa:

1/2 kg miąższu z arbuza
3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe około 225 g
Krem:

250 g serka mascarpone
200 g śmietanki kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
Opakowanie mini rolady

Spód:

Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.

Masa arbuzowa:

Wypestkowany miąższ z arbuza kroimy w kostkę, i przekładamy do rondla. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową przekładamy na spód herbatników.

Krem:

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do niej serek i mieszamy mikserem do połączenia składników. Krem wykładamy na stężoną masę arbuzową i kładziemy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem tarty na wierzch układamy pokrojoną roladę.
@Agnieszka
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤