Sernik na zimno z owocami (przepis bazowy)

Przepis


600 gramów sera porządnie zmielonego lub dobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia i gorąco go polecam)
400 ml śmietany kremówki 30%
6 kopiastych łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

dodatkowo:
około 100 gramów okrągłych biszkoptów
700 gramów owoców
2 paczuszki galaretki

Serek wyjąć z lodówki na około godzinę przed przystąpieniem do pracy aby uzyskał temperaturę pokojową.

Żelatynę dobrze rozpuścić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).

Do dużej miski wlać śmietankę, dodać twaróg, zmiksować na jednolitą masę (nie za długo, tylko do połączenia składników).
Potem wsypać oba cukru, wlać sok z cytryny, krótko utrzeć (najlepiej łyżką).
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć herbatnikami, jeśli chcecie mieć owoce po bokach teraz jest najlepszy moment by je poukładać jak na zdjęciu.

Do schłodzonej żelatyny dodać 1 łyżeczkę masy serowej, wymieszać, a następnie wlać jednym ruchem do całości miksując jednocześnie na najwyższych obrotach.

Masę rozprowadzić delikatnie na biszkoptach i wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce.

Obie galaretki rozpuścić w około 800 ml gorącej wody, schłodzić.
Na stężałej masie twarogowej poukładać owoce, a potem zalać je tężejącymi galaretkami, schłodzić porządnie w lodówce.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤