Puszysty biszkopt z truskawkową pianką

Przepis


Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżka cukru wanilinowego (użyłam Master Cook).
Całe jajka ubić na parze z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijać około 8 minut, aż masa będzie puszysta. Zdjąć z ognia, od razu dodawać po łyżce przesianej mąki. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp. 160st. Wyjąć z formy, ostudzić, usunąć z formy i ponownie umieścić w blaszce.

Pianka truskawkowa:
400ml śmietanki 30%,
200ml wrzątku,
2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook,
opakowanie okrągłych biszkoptów.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewając przestudzoną galaretkę. Masę wylać na ciasto, wstawić na 10 minut do lodówki. Następnie ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego, lekko je dociskając. Schłodzić.

Mus truskawkowy:
600g truskawek (mogą być mrożone),
2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook.
Owoce zmiksować blenderem, następnie mocno podgrzać. Dodać sypie galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Zimny mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, by masa stężała.

Krem śmietanowy:
250 ml śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook),
opakowanie śmietan-fixu,
50g startej czekolady.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Masę rozsmarować na cieście. Wierzch posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤