Tiramisu w pucharkach

Przepis


Błyskawiczny w przygotowaniu deser włoski, czyli Tiramisu w pucharkach. Puszysty i delikatny krem na bazie żółtek przekładany biszkoptami nasączonymi mocną kawą z dodatkiem amaretto. Mocno schłodzony deser oprószony gorzkim kakao, idealny deser na upalnie dni i nie tylko.
Składniki 3-4 pucharki
żółtka z 4 jaj
serek mascarpone 250 g
cukier puder 4 łyżeczki
biszkopty 100 g
zaparzone espresso 1 szklanka
Amaretto ( likier migdałowy ) 50 g
kakao gorzkie
czekolada gorzka 5 kostek
Przygotowanie
Żółtka ubijam na puszystą, jasną masę na najwyższych obrotach miksera ( można na parze ). Dodaję stopniowo cukier puder, stale ubijając na gęsty krem. Serek mascarpone łączę z kremem po jednej łyżce, mieszając delikatnie trzepaczką.
Mocną kawę mieszam z likierem amaretto. W tak przygotowanym roztworze maczam biszkopty, które układam w pucharkach na przemian z kremem, tak aby na wierzchu górną warstwą był krem. Każdą warstwę posypuję gorzkim kakao.
Czekoladę drobno siekam, dekoruję wierzch deseru. Wierzch pucharków przykrywam folią spożywczą, gdyż deser chłonie zapachy z lodówki, Tiramisu chłodzę w lodówce parę godzin.
@Paulina
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤