Ciasto Doroty

Przepis


Składniki biszkopt orzechowy:

5 jajek
15 dag orzechów zmielonych
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia





Biała ubijamy, dodajemy po jednej łyżce cukru, żółtka i lekko mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty, mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.


Składniki warstwa czerwona:

budyń śmietankowy
1/2 litra soku z wiśni
kilka rozdrobnionych wiśni z kompotu





Odlewamy troszkę kompotu w którym rozpuszczamy budyń, resztę soku gotujemy. Wiśnie kroimy na małe kawałki. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i wrzucamy wiśnie. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia.


Ciasto kakaowe:

6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki maki pszennej
2-3 łyżki kakao





Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.


Masa chałwowa:

500 ml śmietany 30%
3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wody
chałwa




Dodatkowo:

3 łyżki nutelli
ciastka petitki
czekolada na polewę





Śmietanę ubijamy, dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę (trochę masy musimy odebrać, żeby dodać później do niej nutellę do kolejnej warstwy), wkruszamy chałwę i mieszamy.


Do odebranej śmietany dodajemy nutellę i mieszamy.


Przełożenie ciasta: ciasto orzechowe - masa z budyniem i wiśniami - ciasto kakaowe - masa śmietanowa z chałwą - ciastka petitki - masa z nutella - ciastka petitki - polewa
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤